1925 yılında Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla bütün alanlarda yoğun işbirlik gelişmeye başlamıştır: Diplomasi, ekonomi, kültür-eğitim, ordu vs. ki bu bağlar özellikle 1934. yılında Balkan İttifak'ın imzalanmasından sonra şiddetleşmeye devam etmiştir. En önemli işbirlik alanlarından biri olan ekonomi, yirminci yüzyılın otuzlu yıllarında ortaya çıkan dünya ekonomik krizinden geçici olarak etkilenmesi yanısıra, devamlı olarak artış göstermiştir. İki devlet, özellikle dünya afyon piyasasına beraberce katılmaya özen göstermiştir. Önceden yayınlanmamış ve yayınlanmış arşiv malzemeleri ve ilgili kaynakçalar üzerinde dayanan bu eser, bahsettiğimiz dönem içerisinde Yugoslavya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin temel niteliklerini ortaya koymayı hedef alıyor ve bazı özellikleri en cazip örnekler üzerinde somutlaştırmaya çalışıyor
Following the establishment of diplomatic relations between the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes and the Republic of Turkey in 1925, an era of intense mutual collaboration in all fields had begun:
diplomacy, economy, culture and education, military etc. After the formation of the Balkan Antanta in 1934 the cooperation furthered. The economical cooperation indubidably was sought after and held as important for country alike, and even though it was temporarily affected by the worldwide crisis during the third decade of the 20th century, it primaraly marked a permanent positive incline. Special mutual attention was given to the joint onset on the world opium market. This paper describes the characteristics of the Yugoslav-Turkish economic relations in an orderly specified chronological period, and it does so on the basis of unpublished archived materials, published sources and relevant literature, adequately specifying certain special characteristics through vivid examples.