Tarihi kaynaklar Kosova’da yaklaşık beş yüz altmış yıllık bir Türkçe eğitim geleneğinin bulunduğunu göstermektedir. 1912 yılına kadar Osmanlı idaresinin hüküm sürdüğü bu topraklarda Türkçe dilinde eğitim gerçekleştirilmiştir. Ardından gelen Krallık Yugoslavyası yönetimi bir dönem Türkçe dilinde eğitim yapılmasına yasak getirmiştir. Kosova’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, bilhassa 1951 yılından sonra tekrar faaliyete geçen Türkçe eğitiminin bu bölgede 66 yıllık çağdaş bir geleneği bulunmaktadır. 2017 yılı esası itibariyle çalışmalarını kaldığı yerden sürdüren Kosova’daki Türk dilindeki ana, ilk, orta ve yüksek eğitimi, geçtiği süreçler ve sosyo-politik gelişmeler ışığında varlığını değişken nitelik ve nicelik özellikleriyle beraber bu günlere taşımıştır. Bu değişiklikler, Kosova çağdaş Türk eğitiminin dinamiklerini çoğu zaman olumsuz bir biçimde etkilemiştir.
Her gelen yeni yönetimin ve bu yönetim iktidarlarının değişken eğitim politikaları, Kosova’da Türkçe eğitimin temel faktör ve öğelerini derinden etkilemiştir. Müfredat, ders kitapları, öğretim kadrosu, eğitim altyapısı, ders araç ve gereçleri ve öğrenci sayısı bir eğitimin niteliğini ve niceliğini etkileyen en önemli faktörlerdir. Tebliğimizde, Kosova’da gelinen aşamada Türkçe eğitimdeki güncel sorunlar ile son gelişmeler, bu bağlamda Türkçe eğitimin ana ihtiyaçlarını oluşturan koşullar irdelenecek, sorunlarla birlikte çözüm önerileri ele alınacaktır. Araştırmamızda, eğitim bilimi incelemelerinde tercih edilen nitel ve eğitim tarihi metodolojisi kullanılacaktır.
History resources show us the presence of Turkish education tradition around five hundred years in Kosovo. Education in Turkish language, during the Ottoman administration in these lands, was carried out until 1912. The following Kingdom of Yugoslavia administration had forbidden education in Turkish language temporarily. There is a 66-year-old tradition in this region of Kosovo since the Second World War, especially after 1951, when the Turkish language education was reactivated. The main, primary, secondary and higher education in the Turkish language in Kosovo, has continued its work as of the year of 2017, where maintained its existence until nowadays together with variable qualities and quantities in the light of processes and processes of socio-political development. These changes have mostly influenced negatively the contemporary Turkish education dynamics in Kosovo.
Each new coming administration and different educational policies of these governments have deeply affected the main factors and elements of Turkish education in Kosovo. The most important factors affecting the quality and quantity of an education system are factors such as: curriculum, textbooks, teaching staff and educational infrastructure, teaching materials, equipment and number of student In our paper, contexts such as: the current problems in Turkish education and their recent developments in Kosovo, the conditions that constitute the main needs of Turkish education will be examined and issues with their suggested solutions will be discussed. In our research, the methodology of qualitative and educational history which is preferred in educational informatics studies will be used.